top of page

Effectief afvallen met een gewoonte, die goed bij je past

Je wilt meer( vaker) bewegen, een kilootje minder zijn, maar je komt bijna niet van de bank af. Of je schiet regelmatig in de stress terwijl je zo snakt naar ontspanning. Dit zijn dingen die langzaam insluipen en lastig af te leren zijn. Omdat het vaak lijkt dat je je hele leven gelijk om moet gooien.

Maar ho! Dit is niet zo. De kunst is om nieuwe kleine gewoonten toe te voegen die je gelukkig maken en bij je passen. Dat zorgt voor meer plezier, is makkelijker vol te houden en geeft je een blijer gevoel. Kleine veranderingen hebben een grootst effect!

Wat moet je precies doen om nieuwe gewoonten aan te leren?


DRIE POSITIEVE DINGEN

Als je ’s avonds in bed ligt en baalt omdat je weer te veel gesnaaid hebt of het sporten maar vijf minuten volhield, probeer niet in het negatieve te blijven hangen , maar schrijf drie positieve dingen op. Bijvoorbeeld het feit dat je Wel gaan sporten terwijl de bank en het warme plaid naar je lonkte. Of een gefluit van de vogeltjes buiten. Als je dagelijks de positieve dingen opschrijft, train je jezelf in het makkelijk zien wat er allemaal Wel goed gaat. Fijn om dan terug te blikken naar de blije momenten.


STEL JE DOELEN BIJ

Als je wilt afvallen stel jij een doel op, bijvoorbeeld je wilt naar een bepaald streefgewicht, maar dat kan ook erg demotiveren als het misschien niet snel genoeg gaat. Wat je beter wel kan doen?

Wees concreet. In plaats van x aantal kilo’s per week te willen afvallen, kun je x aantal minuten per week te gaan wandelen of x aantal gezondere maaltijden per week koken. Dan ben je veel minder op je gewicht gefocust en je bent op een gezonde manier bezig. Je hebt een nieuwe , makkelijk haalbaar gewoonte aan het ontwikkelen. Een voldaan gevoel omdat het deze keer je veel makkelijker lukt.


DOE WAT JE LEUK VINDT

Ga kijken wat je wel leuk vindt. Ga je ingewikkelde maaltijden koken, waar er veel tijd in moet steken die je niet hebt? Of ga je hardlopen omdat het moet, maar je vindt het geen zak aan? Speur internet af voor dingen die je leuk vindt en die goed inpasbaar zijn. Probeer verschillende nieuwe dingen uit.


LEID JEZELF AF

Als je stress hebt doet het iets met je lijf wat je op dat moment niet kunt gebruiken. Je voelt je naar, je energie vloeit weg. Toch kun je op dat moment iets anders doen wat je wel blij maakt. Ga lekker naar buiten en voel wind door je haar, zon op je gezicht, zet een kop thee of bel je vriend (in). Zo krijg je meer rust en balans waardoor je de druk beter aankunt. En een open blik om problemen sneller op te lossen.
KIJK KRITISCH NAAR JE TO-DO LIJST

Als je iets leuk vindt om te doen, bijvoorbeeld bewegen of in het weekend uitgebreid gezond eten koken, staat dat niet op je to-do lijst. Daar staan vooral dingen op die je liever uitstelt. Ga na wat je energie geeft en schrijf dagelijks een ding op. Het kan van alles zijn van gezond kokkerellen, eventjes een boek lezen of een klein rondje wandelen. Schrijf dingen op die je gelukkig maken.


Wil je stok achter de deur? Vind je het lastig om een gezonde leefstijl vol te houden? Liever afvallen met professionele hulp? Ik kan je helpen! Kijk voor mijn werkwijze en voor meer informatie over blijvend afvallen zonder dieet op www.zo-in-balans.nl


Liefs,

Tanja de Jong

Voedingscoach

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page