top of page

Hoeveel kilo kom je aan met Kerst? 8 tips voor een relaxte Kerstmis

Bijgewerkt op: 8 dec. 2022

Hoeveel kilo kom je aan met Kerst? 8 tips voor een relaxte Kerstmis


Het is natuurlijk geen onbekend fenomeen dat mensen rondom de feestdagen meer eten dan normaal en vervolgens in januari zich zorgen maken om het toegenomen gewicht, dikke buik en zich moe voelen. We worden rondom de feestdagen ontzettend veel verleid met allerlei lekkers. Al vroeg in september komen er heleboel lekkernijen in de winkels te liggen, zoals pepernoten, schuimpjes, kerstkransjes en kerststollen. Dat niet alleen, zelfs ‘s zomers kom je oliebollen en poffertjeskramen tegen!

Hoe komt het dan dat je veel meer eet dan je eigenlijk van plan was?

De eetverleidingen liggen deze dagen op de loer. Nadat we Sint Nicolaas uitgezwaaid hebben en we nog propvol zitten met pepernoten, speculaas en banketstaven, komt ook weer de gezellige Kerstman om de hoek kijken. Kerstdiners, brunches en schaaltjes met kerstkransjes op tafel maken het je niet makkelijker op. En als je alleen thuis zit en je eet uit troost, verveling, gewoon omdat het zo hoort of omdat het zo gezellig is, dan kun je na de feestdagen opeens een iets ander getal zien op de weegschaal. Door het regelmatig veel suikers te eten, ontstaat er nog meer trek in suikers. Je belandt in de vicieuze cirkel terecht. Vervolgens in januari gaan wij met volle moed goede voornemens maken om ze ergens in februari te doen mislukken.

Waarom mislukken onze goede voornemens keer op keer?

Dit komt omdat we vaak hele onrealistische doelen stellen, te grote stappen willen maken en weinig geduld hebben. We willen te snel ons doel bereiken, het liefst morgen al. Maar die 10 kilo raak je niet zomaar kwijt, daar heb je tijd en geduld voor nodig. En te snel afvallen is niet zo gezond voor je. Je wilt het verlies van spieren en te kort aan vitamines juist voorkomen. Het beste is om niet te snel gaan afvallen. Je doet er goed aan als je een halve kilo aan gewicht per week verliest. Betekent dus dat je ongeveer 2 kg per maand kwijt kan raken. Je zal in principe die 10 kilo ongeveer in 5 á 6 maanden tijd kwijt kunnen raken. Maar is het handig om tijdens feestdagen beginnen met afvallen? Naar mijn idee is dit niet het meest geschikte tijd er voor. Het is een hectische tijd. Het gaat erom dat je een gezond en stabiel gewicht krijgt en houdt voor een lange termijn en niet voor eventjes om in dat feest jurkje te kunnen passen. Wat je al gelijk wel kunt doen is om die kleine stapjes beginnen te maken richting jouw gezondere leefstijl.

Hoe maak je goede voornemens succesvol?

Ik geef je gelijk mijn tip ( verder in de blog geef ik je nog meer fijne tips). Stel een realistisch doel vast. Bedenkt voor jezelf ook welke kleine stapjes er nodig zijn om naar je doel toe te komen. Splits jouw doel in hele kleine doelen. Wat moet je precies gaan doen om die kilo’s kwijt te kunnen raken. Moet je misschien beginnen met 1 glas water meer te drinken of beginnen met korte wandelingetjes maken van maximaal 20 á 30 minuutjes per dag, 1 á 2 keer per week? Maak die stapjes heel klein. Zo houdt je ze namelijk veel beter en langer vol. Het wordt dan je nieuwe gewoonte en je gaat je veel zelfverzekerder voelen. Dus gun jezelf voldoende tijd hier voor. Heb geduld.

Hoeveel kan je daadwerkelijk aankomen met kerst?

Natuurlijk kom je niet direct 10 kilo aan. Gemiddeld komen mensen ongeveer 0,2 tot 1,5 kilo aan tijdens de feestdagen. Om een kilo aan te komen zal je 7700 kcal meer gegeten moeten hebben. Volgens het AD is een gemiddelde kerstdag goed voor 6000 kcal, wat mij onwaarschijnlijk lijkt. Echter als je alles zou eten wat los en vastzit, zal je best wel een kilo kunnen aankomen, maar als je iets meer eet dan normaal, haal je nooit de 6000 kcal. Je komt niet aan tussen Kerst en Oud &Nieuw, maar wel tussen Oud &Nieuw en Kerst! Dus gun jezelf wat lekkers, want als je te streng doet, ga je juist bezwijken voor al dat lekkers en er veel meer van nemen dan je eigenlijk wou. Gun jezelf ook wat lekkers als je op gewicht wilt letten of aan het afvallen bent.

Wil je weten welke bewuste en gezonde keuzes je kan maken met de feestdagen? Verder in de blog geef ik je nog meer fijne kersttips. Met deze slanke tips lukt jou om je gewicht stabiel te houden en fit te blijven tijdens de feestdagen en ook erna.


Tip 1 : Plan jouw kerstmenu en kies voor kleinere porties.


Plan je Kerstmenu en haal niet te veel in huis. Haal minder, bijvoorbeeld minder calorierijke producten zoals kerstkransjes, ijstaartjes en kerststolletjes. Bedenk kleinere porties en minder gangen. Haal al die lekkernijen niet te ver van tevoren in huis, maar pas op het allerlaatst moment. Zo vertraag je het oplopen van je gewicht door al deze suikerrijke lekkernijen.


Tip 2: Voorbereid kerstboodschappen doen.


Doe je inkopen nooit op een nuchtere maag! Als je met trek de winkel ingaat kom je gegarandeerd met ongeplande boodschappen thuis. Pas deze tip ook buiten de feestdagen om. Maak een boodschappenlijstje en wijk er niet vanaf. Volle maag en het houden aan je lijstje kunnen je impulsaankopen doen verminderen!

Tip 3: Zet gezondere keuzes op je kerstmenu: kies voor gezondere gerechten.

Kies voor gezondere gerechten, bijvoorbeeld groente -en fruit spiesjes, groentespreads, magere vleessoorten: kip(filet), kalkoenfilet, fricandeau, magere rund/hamlappen, vis, garnalen, groentesoep en ovengroenten.

Gebruik gezondere recepten met magere producten erin verwerkt. Laat je je inspireren door de slanke en makkelijk te maken kerstmenu’s. Zie hier voorbeelden van een gezond kerstmenu https://www.zo-in-balans.nl/recepten

Wees zuinig met sappen, frisdrank en alcohol. Sappen, frisdrank en alcohol bevatten veel suikers en zijn calorierijk. Het verzadigingssignaal werkt veel minder goed bij dit soort drank dan bij vast voedsel. Kies liever voor (bruisend), Spa Touch, water met bijvoorbeeld wat vers fruit, verse gember, citroenschijfje en een munttakje erin. Zet caloriearme producten op jouw kerstmenu. Kies liever voor 20+, 30+ kaas, hüttenkäse, mozzarella, rauwkostgroenten, light mayonaise. Gebruik zure room i.p.v. crème fraise.


Tip 4: Eten afhalen bij een (afhaal) restaurant met Kerstmis: kies bewust.


Ga je niet zelf koken? Let dan bewust op de mogelijkheden op het menu. Kies liever kip, witte of vette vis (niet gepaneerd). Vet betekent: zalm, makreel, haring. Rood vlees bevat meer calorieën. Neem rode sauzen i.p.v. witte roomsauzen, omdat witte sauzen veel romiger zijn en dus ook calorierijk zijn. Neem heldere soep omdat het minder calorieën bevat dan gebonden soep. Neem als nagerecht geen dikke vette ijscoupe, maar drink liever zwarte koffie, thee zonder suiker en melk. Je kan natuurlijk gewoon ook vers fruit nemen als dessert!


Tip 5: Eet niet te veel met kerst: luister goed naar je lichaam.


Stop op tijd met eten als je vol zit. Eet rustig en neem kleine hapjes, slokjes. Leg af en toe je bestek neer. Zet je voeten plat op de grond. Weet je niet wat een vol gevoel betekent? Leg dan je hand plat op je maag en concentreer. Voel je je voldaan? Stop dan meteen met eten en drinken.


Tip 6: Proef je kerst eten bewust: neem kleinere happen en slokken.


Meer is niet per definitie beter. Eet van kleinere borden, gebruik kleinere kommetjes en drink uit kleinere glazen. Hierdoor voel je je sneller vol. Je hersenen krijgen namelijk zo veel meer smaakprikkels te verwerken.


Tip 7: Houd je normale ritme aan tijdens de kerstdagen: sla je maaltijden niet over.


De meeste mensen zijn snel geneigd om tijdens de feestdagen te compenseren. Ze sparen de calorieën, slaan de maaltijden over, omdat ze een grotere lunch verwachten. Hierdoor heb je meer kans dat je een grote trek krijgt in ongezonde dingen en sneller overeet. Sla dus je ontbijt, lunch en avondeten niet over. Let ook op de samenstelling van je maaltijden. Bevat het voldoende langzame koolhydraten, eiwitten, gezonde vetten en vezels? Deze nuttige voedingsstoffen zorgen namelijk voor een verzadigd gevoel, stabiele bloedsuikerspiegel en veel minder snaaitrek. Hiermee houd je dus ook jouw gewicht gezond.


Tip 8: Fit zijn met kerst: beweeg voldoende.


Tijdens de feestdagen beweeg je waarschijnlijk een stuk minder. Je zit veel binnen, gaat niet sporten en je lunchwandeling op het kantoor is ook al van de baan. Maak een mooie wandeling met je gezin, fiets een stukje of doe gezellig mee met Just Dance op PS. Fitte en gezonde Kerstmis gegarandeerd!

Ben je nou geïnspireerd geraakt door mijn kersttips? En wil je meer weten hoe je met eetverleidingen om kunt gaan en leren hoe je blijvend op een gezond gewicht kan komen zonder jojoën? Neem dan contact met mij op via het contactformulier op www.zo-in-balans.nl

En wil jij graag je fitter en energieker voelen? Vraag mijn gratis e-book aan ‘Skip de najaarsdip!’ Je kan het aanvragen door een email te sturen naar zoinbalans@gmail.com


Voedingscoach Tanja de Jong-Schilp, Zo in balans voedingsadvies en coaching

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Effectief afvallen met een gewoonte, die goed bij je past

Je wilt meer( vaker) bewegen, een kilootje minder zijn, maar je komt bijna niet van de bank af. Of je schiet regelmatig in de stress terwijl je zo snakt naar ontspanning. Dit zijn dingen die langzaam

Comments


bottom of page