top of page

Waarom alles mogen eten je juist rust geeft zonder door te slaan in overeten


‘’Ik ben bang dat ik dan nooit meer stop met eten’’ is een van de mest gehoorde twijfels van vrouwen die los willen komen van dieetregels. De angst dat je, als je jezelf écht alles toestaat: chocolade, chips, snoep, patat, noem maar op, je volledig de controle verliest over je eetgedrag. Maar wat als  nou juist het omgekeerde gebeurt?

chocolade reep eten met aandacht is een ontspannen  relatie met eten
Met aandacht chocolade eten - ontspannen relatie met eten

In deze blog leg ik je uit wat er mentaal en lichamelijk gebeurt als je jezelf toestemming geeft om te eten wat je écht lekker vindt. En hoe dit de basis legt voor een ontspannen relatie met eten en je lichaam. Zonder schuldgevoel, zonder overeten, maar met meer vertrouwen en rust rondom jouw relatie met eten.

 

Waarom je denkt dat je jezelf niet kunt vertrouwen rond eten


Als je jarenlang met dieetregels hebt geleefd, heb je waarschijnlijk geleerd dat ( te) veel eten ‘gevaarlijk’ is, een noodzakelijk kwaad is en dat je lichaam niet te vertrouwen is. Een oordelend, kritisch stemmetje in je hoofd dat zegt: ‘’Als ik eenmaal begin met chocolade, kan ik niet meer stoppen.’’ Of: ‘’ Als ik chips in huis haal, eet ik de hele zak leg.’’ Maar dat gevoel, dat stemmetje is niet raar. Het komt door al die restricties die je jezelf oplegt in de vorm van verbieden of beperken van een bepaald product. En door het schuldgevoel die daarna ontstaat wanneer je je niet aan regels kon houden. Daardoor ontstaat juist die drang naar meer eten.

 

Wat er gebeurt als je jezelf alles toestaat te eten


Echt alles mogen eten zonder oordeel en zonder voorwaarden klinkt eng, maar het is juist de sleutel tot eet rust. Zodra je jezelf volledige toestemming kunt geven om te eten wat je wilt zonder oordeel en zonder voorwaarden, verdwijnt langzaam maar zeker de spanning rondom eten. Die ‘verboden vrucht’ wordt gewoon eten. Het is niet meer de prijs op de kermis waarvoor je alles op alles zet. De lading gaat eraf en er ontstaat een gewenning waardoor eten niet meer bijzonder is.

En wanneer je ook rekening houdt met de zintuigelijke waarnemingen zoals bijvoorbeeld: 1. Smaak – hoe iets smaakt (zoet, zout, zuur, hartig, bitter) 2. Geur – de geur van het eten die vaak al voor het proeven verlangen of verzadiging oproept. 3. Textuur – hoe iets aanvoelt in je mond (krokant, romig, sappig) 4. Uiterlijk – hoe het eten eruitziet (presentatie, kleuren) 5. Geluid – het kraken van knapperig brood of chips).

Deze zintuigelijke waarnemingen zijn belangrijk bij eten omdat ze bijdragen aan voldoening en verzadiging. Wanneer je echt proeft, ruikt en geniet van eten met aandacht, merk je beter wanneer je genoeg hebt gehad. Je lichaam en brein krijgen dan eerder het signaal: ‘’Ik ben voldaan.’’

 

Van rebels eten naar afgestemd eten


Wat opvallend vaak gebeurt is dat vrouwen die eerst vooral naar ‘ongezond’’ eten grepen, beginnen uit zichzelf weer zin te krijgen in voedzamer eten, in groenten, fruit. Dit komt omdat het rebelse wegvalt. Zodra je jezelf toestaat om alles te eten, verdwijnt de behoefte om tegen de regels in te gaan, want je hoeft je niet meer te bewijzen, je hoeft niet meer stiekem te eten. En wanneer je weer naar je lichaam probeert te luisteren, begrijp je steeds beter zijn behoeftes als variatie, voldoening en genot.

 

Eetkeuzes gebaseerd op voldoening


Een gezonde en ontspannen relatie met eten betekent niet dat je alleen maar worteltjes eet. Het betekent dat je keuzes maakt die passen bij wat je nodig hebt. Soms is dat iets hartigs, soms iets fris, soms is dat minder voedzaam en soms is dat iets meer voedzaam. Soms is dat gewoon een lekker stuk chocolade, zonder dat je denkt : ‘’Nu is het verpest.’’

Voldoening zit niet alleen in wat je eet, maar ook hoe je eet. Je stat stil bij je behoefte op dat moment, bij de smaken waar je naar verlangt en bij hoe het eten je laat voelen. Het gaat niet om ‘goed' of ‘fout’, maar om wat geeft mij nu een verzadigd, tevreden gevoel, zowel fysiek als mentaal. Wanneer je eet met voldoening als kompas, hoef je geen regels meer te volgen. Je vertrouwt op je lichaam en smaak als richtingaanwijzer. En juist dát maakt dat je steeds vaker vanzelf kiest voor wat je écht goed doet.

 

Wat is een ontspannen relatie met eten precies?


Een ontspannen relatie met eten gaat om eetvrijheid, vertrouwen op je lichaam en balans. Het betekent dat je chips, chocolade, snoep, koek, maar ook groente en fruit ziet als neutraal iets. Er is geen ‘goed’ of ‘slecht’. Het is gewoon eten. Maar het betekent ook dat je eet voor voldoening, genot,  plezier en voor gezondheid. Jij bepaalt en jij voelt wat goed voor je is. Niet een weegschaal, voedingsapp of een lijstje.

Wil jij ook genieten van eten zonder regels en zonder overeten?

Ontdek hoe je stap voor stap een ontspannen relatie opbouwt met eten en jezelf. Vraag gratis mijn werkboek aan ‘Bouw een ontspannen relatie op met eten en jezelf.’ Speciaal voor vrouwen die klaar zijn met het gevecht rondom eten en op zoek zijn naar eetvrijheid en het lichaamsvertrouwen.

Vraag het werkboek hier aan: https://www.zo-in-balans.nl/gratis



 
 

Recente blogposts

Alles weergeven
Afvallen: Meer schade dan gezondheid?

Elk jaar zetten miljoenen vrouwen ‘’afvallen’’ op  hun lijstje met goede voornemens. Het klinkt als een stap naar een gezonder leven,...

 
 
bottom of page